perjantai 30. joulukuuta 2016

Luontoon ja luonnosta

Heippa.

Sain joululahjaksi vanhan mutta ajankohtaisen kirjan, Maria Trebenin -Luonnon omat lääkkeet. Luonnonmukaisia hoitokeinoja olen käyttänyt jo pitkään, yrtejä tulee kerättyä joka kesä säilöön talven varalle. Yrtit jota olen kerännyt on tietenkin tuttuja, äidiltä opittuja. Nyt kirjaa lukiessa, avautui uusi ulottuvuus. Mitä kaikkea luonto ja oma puutarha tarjoaakaan!Ensi keväälle ja kesälle teinkin jo valmista listaa kerättävistä kasveista. Ainakin näitä yrttejä on saatava talteen;

Horsmaa: Miesten vaivoihin, eturauhas ongelmiin. Rakkovaivat, virtsarakon tulehduksiin.

Kehäkukkaa: Verta puhdistava, hyvä haavalääke voiteen muodossa. Jopa säärihaavoihin. Erinomainen voide imetyksessä tulleisiin nännihaavoihin.Vatsaa rauhoittava ja vastustuskykyä lisäävä. Juodaan aina kehäkukkateetä kun vatsatauti pyörii lähiympäristössä.Nokkosta: Luonnon yleislääke. Parantaa vatsaongelmat: ruuansulatus ongelmiin, ilmavaivoihin, vatsahaavoihin. Virtsarakon ongelmiin. Rautapitoinen, hyvä vaihtoehto rautatableteille. Päänsärkyyn ja ihottumiin. Sisäiseti ja ulkoisesti.

Tuli sitten heti tehtyä nokkoslettuja. Ihanan kana-kasvis-turkkilaisen jugurtin kera. Sekä vähemmän terveellisten täytteiden kerä.;)

Poimulehteä: Naisten yrtti. Kuukautin vaivoihin, alavatsan kipuihin ja synytyksen jälkeisiin vaurioihin. Vaihdevuosien lääke. Teehen, kylpyihin ja hauteisiin.

Ratamoa: Yskään ja hengityselin sairauksiin oiva apu, poistaa limaa. Juodaan teen muodossa. Lehdet ovat mahtavia luonnon laastareita. Ehdoton apu esim. mehiläisen pistäessä tai kusiaisen purressa. Lehti "imee" myrkyn pois ihosta. Lehtihaude haavojen päälle, parantaa haavan nopeasti, varsinkin mätäkuussa.

Siankärsämöä: Myöskin Naisten yrtti. Kuukautiskipuihin ja vaihdevuosien vaivoihin. Siankärsämö istumakylvyt auttavat alapään kipu ja kutisemis ongelmissa. Piristää munuaisia, eli lisää ruokahalua ja auttaa vatsaongelmissa. Migreenin hoitoon, säännöllinen teen juonti.


Tässä vain osa tavallisista luonnosta tai omalta pihalta löytyvistä yrteistä.

Kirjan lukeminen johti yrttikaapin tonkimiseen, ja jopas löytyihän sieltä jo valmiiksi aika montaa yrttiä. Kanoille kerätyt nokkoset päätyivät myös ihmisten käyttöön. Ollaan maxin kanssa juotu nyt puolisen viikkoa mahtavan tumman vihreää Nokkos teetä. Lisäksi jauhoin nokkosta, lisäilen sitä aamupuuron joukkoon.

Siankärsämöä olen myös kerännyt Flunssateetä varten, reseptin löydät täältä. Siankärsämö teetä laitoin myös tulemaan. Itse juon mielummin teen kylmänä, joten yrtit kuumaan veteen hautomaan ja jäähdyttyään teekannu jääkaappiin. Tee on helposti nautittavissa sieltä...

Kävimme myös lähimetsässä nauttimassa auringosta ja luonnosta kerä Tinan ja Maxin.
<3 Amppu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti