tiistai 24. helmikuuta 2015

Ruokaa, halpaa vai kallista.

Moikka.

Olen mielenkiinnolla seuraillut erilaisia keskusteluja sosiaalisessa mediassa ruuan hinnoista. Kyllä, ruoka on kallista Suomessa mutta kyllä hyvillä valinnoilla selviää halvemmallakin. 

Meidän kolmi henkinen perhe pärjää noin 400€ kuussa. Syömme terveellisesti ja suht monipuolisesti. Ja herkuttelemmekin välillä. Pienillä muutoksilla saat vaihtelua erilaisiin ruokiin. 

Tässä lista meidän perheen ruokavinkkejä:

- Tee ruoka alku raaka-aineista. 
Einekset ja valmisteet ovat kalliita. Ei jääkaapissa tarvitse olla kolmea eri salaattikastiketta, makukermoja ja tuoremehuja.

- Syö terveellisesti tinkimättä laadusta. 
Kauden vihannekset ja hedelmät ovat monesti edullisempia kun ei vuoden aikaan kuuluvat vihannekset. Pilkkomalla ja valmistamalla vihannekset itse säästät rahaa. Lihaakin voi syödä, tekemällä kylmiä tai kuumia kastikkeita lihasta voit käyttää isompaan määrään ruokaa vähemmän lihaa.

- Kaupalla on väliä.
Suomessa on kolme johtavaa kauppaketjua S-Marketit, K-marketit ja Lidl. Lideli on näistä ehdottomasti halvin. Kaikilla Lideliä ei vielä ole lähettyvillä, joten tarkkaile tarjouksia ja halpis merkkejen hintoja. Kaikki ostamasi tuotteet eivät tarvitse olla "merkki tuotteita". 

- Osta tarjoustuotteita valmiiksi kaappiin.
Tarjouksessa olevaa jauhelihaa tai kalaa voi hyvin ostaa pakastimeen, lihan sulattaa helposti esim. jauhelihakastiketta varten. Myös kuiva-aineita voi ostaa kerralla enemmän.

- Parasta ennen päiväyksellä olevat alennustuotteet.
Näitäkin tuotteita suosin, esim kinkkuleikkeleet voi laittaa pakkaseen ja käyttää pizzan päällä. Jos tykkää syödä jogurtteja, niitäkin saa monesti halvalla ale laarista. 

- Viljele itse.
Aloita itsellesi mukava, terveellinen ja rahaa säästävä harrastus. Satoaika on yllättävän pitkä. Salaattia ja muita vihanneksia ei pakolla tarvitse ostaa yhtään moneen kuukauteen. Selvää rahan säästöä. Sen lisäksi saat varmasti luomua ja aah niin hyvän makuista lähiruokaa. Kerrostalo asujatkin voivat viljellä yllättävän paljon kaikkea omalla parvekkeella. Se on vaan viitsimisestä kiinni.

- Luonto on ruokaa pullollaan.
Kerää satokauden aikana talteen marjat ja sienet. Itse emme sieniä pysty syömään, mutta marjoja keräämme aina ämpäri kaupalla. Mikä maistuu paremmalle kun itse keräämät mustikat ja mansikat. Sitä paitsi siinäkin säästät rahaa, pakastealtaan marjat maksavat maltaita.

- Älä heitä ruokaa roskiin.
Osta kerralla vaan se mitä tiedät että tulet syömään. Roskiin heitetty ruoka on roskiin heitettyä rahaa. Jokainen heittää joskus pois avaamattoman rahkapurkin tai huonoksi menneen kurkun. Mutta pyri siihen että syöt ruuat ajoissa ja ostat vaan sellaista ruokaa mitä syöt. Vaikka kurkussa on hieman huono pää tai paprikassa musta laikku, sen voi leikata pois ja syödä hyvät osat vihanneksesta. Lihan ja kalan kanssa ei kannata leikkiä. Epämiellyttävä haju kertoo pilaantumisesta, laita siis lihat ajoissa pakastimeen  ja käytä ne sieltä.

<3 Amppu
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti